Αισθητική Οδοντιατρική- Λεύκανση

Ο κλάδος αυτός  αφορά τόσο τα μαλακά μέρη του χαμόγελου(ούλα) και τα δόντια.

Σχετικά με τα δόντια, η πιο συντηρητική θεραπεία μπορεί να αφορά σε μικροεπεμβάσεις στα λεπτά χαρακτηριστικά των δοντιών, όπως λεπτομέρειες στις γωνίες τους, στο χρώμα τους ή μικρά κατάγματα και ρωγμές, μικρά σημάδια ή χρωστικές.

Σε άλλες περιπτώσεις η λύση για ένα λαμπερό χαμόγελο μπορεί να δοθεί με τις όψεις. Οι όψεις αποτελούν λεπτές επικαλύψεις σύνθετης ρητίνης ή πορσελάνης που τοποθετούνται σαν «φλούδες» στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών και τις καλύπτουν μερικώς ή ολικώς με σκοπό να κρύψουν δυσχρωμίες, να αλλάξουν οι θέσεις και οι κλίσεις των δοντιών, να τροποποιηθεί επιλεκτικά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα μεμονωμένων δοντιών, να επιδιορθωθούν κατάγματα δοντιών, να κλείσουν κενά σε περιπτώσεις αραιοδοντίας. Οι όψεις ρητίνης πραγματοποιούνται στο ιατρείο συνήθως σε ένα ραντεβού ενώ οι όψεις πορσελάνης απαιτούν την συνεργασία οδοντοτεχνικού εργαστηρίου και χρειάζονται περισσότερες από μία συνεδρίες. Και στις δύο περιπτώσεις το τελικό σχήμα και χρώμα επιλέγεται πάντα μετά από συζήτηση με τον ασθενή και ελέγχεται με την κατασκευή προσωρινών όψεων.

Σημαντικό ρόλο στο χαμόγελο έχουν και τα ούλα, που αποτελούν το περίγραμμα-¨κορνίζα¨ των δοντιών. Οι φλεγμονές των ούλων, η αποκάλυψη οδοντικών ριζών (υφιζήσεις), η υπερβολική έκθεση των ούλων κατά το χαμόγελο (ουλικό χαμόγελο), η ασυμμετρία του περιγράμματος των ούλων, είναι κοινά αισθητικά προβλήματα που κάνουν το χαμόγελό λιγότερο ελκυστικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να επέμβουμε και να διορθώσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η λεύκανση των δοντιών είναι η πιο δημοφιλής αισθητική παρέμβαση στον οδοντίατρο. Γίνεται είτε στο σπίτι είτε σε συνδυασμό με θεραπεία στο ιατρείο και στο σπίτι. Πριν την λεύκανση απαιτείται καθαρισμός των δοντιών καθώς και να γίνει συνολικός έλεγχος της κατάστασης της στοματικής υγείας. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κιτρινίσματος δοντιών, δυσχρωμιών ή μετά από επιθυμία του ασθενή. Υπάρχει και η εσωτερική λέυκανση, η οποία πραγματοποιείται σε απονευρωμένα δόντια τα όποια αρκετές φορές μετά τη θεραπεία αλλάζουν αισθητά χρώμα.